TARIM VE ORMAN ÇALIŞANLARINDA 2020
Tarım ve ormanda, Hala kurumlar kurumsallaşmayı, kadrolarda kadrolaşmayı tamamlayıp, asıl işine başlayamadı.
- Herhangi bir belediye başkanlığına 24 saat özel kalem olup, KPSS, sınav, diploma, belge olmadan, kamu personeli sayılıp, bakanlıkta müdür, daire başkanı olmaları devam etti.
- Bakanlığın, üst makamlarında, işgüzarlar yine tarım ormana hiç yararı olamayan, sahadaki çalışanları da meşgul eden, gereksiz komisyonlar, birimler oluşturup, bürokrasiyi artırmaya devam ettiler.
- Tarım ve Orman Bakanlığı, yine en çok sürgün, mobbing, haksız atama, görevden alınma terfi, yer değişmelerde ahbap çavuş ilişkisinin tavan yaptığı bir bakanlık olmaya devam etti.
- Tarım orman çalışanlarının sorunları, yetkili olarak seçilen sendikanın mesleğinin ehli olmayan bir başkanının insafına kaldı.
- Söz verilen kadro alımında, emekli olanların ancak yarısı bile alınamadı, oda şaibeli tartışlara konu oldu.
- Bunca iş yükü, yapılamayan tarım ve ormanın işine rağmen; 117 bin Ziraat, 58 bin orman, 25 bin gıda mühendisi, 18 bin veteriner hekim, bir o kadar, tekniker, teknisyen bu ülkede atama bekliyor.
- Kurum çalışanları, iş yapmak isteyenler, özellikle de sahadakiler yine üstlerce muhatap bulamadı, sorunlar çözülemedi.
- Pandemi ve kuraklık tehlikesi yaşadığımız bu dönemde, tarım ve ormanın stratejik bir sektör olduğunu insanlık bir kez daha yaşayıp gördü.
- Bakanlık ve merkezi teşkilat sorumlular; sahadaki birimlerin veri girişi, internet erişimi, sahaya çıkacak araç ve personel sorunlarından uzak kaldılar. .
- Orman Muhafaza Memurları (OMM) şoför ve işçi olarak kullanılmaya devam edildi.
- Genel İdari Hizmetler kadrosunda iken, teknik işlerde, 657 sayılı devlet memurları kanununa göre 40 saat yerine 7-24 saat esasına göre, mesai ücreti verilmeden çalıştırıldılar,
- Yeni başlayan, yaklaşık 5000 sözleşmeli OMM, 49. Madde gereği arazi tazminatı verilmediğinden, emsalleri ile aynı işleri yapmalarına rağmen ücret adaletsizliği yaşandı. .
- Orman Muhafaza Memurları, kurumda yetersiz kadro, üst yönetimlerin mobbing uygulamaları, görev tanımındaki belirsizliklerle savaşmaya devam ettiler.
- Orman Tekniker sınavında 60 puan alan büro memurları tekniker olabilirken, 90 üzeri puan alan OMM maalesef orman teknikeri olamadı.
- Orman Mühendisleri, Şefleri bilgisayar başında zaman geçirirken, covit19’a rağmen aynı araca dolup, yine arazide teknik amelelik yapan, yangın söndüren, ezilen OMM oldu.
- Seslerini çıkarıp haklarını isteyenler ise, yine aforoz edilmeye, yuvaları dağıtılıp, aile birlikleri dağıtılmaya devam edildiler.
- Veteriner Hekim, tekniker, teknisyenler yine bu covid19 döneminde sağlık çalışanları gibi haklarını alamadılar, 7/24 çalışma esasına göre can siparene çalıştılar.
- Yine veteriner, sağlıkçılar bir ellerinde aşı, bir ellerinde küvetle köy köy, ahır ahır dolaşıp, bir yandan da ayaklarındaki çizmelerin gübreleri, başlarında galoş ile bilgisayarlarda veri girişlerine devam ettiler.
- Ziraat mühendisleri, tekniker, teknisyenler; gerekli kadro alımı olmadığından, kurumlardakilerde saha işleri yerine yine dosya giriş memuruydu.
- Ziraatçılar, sahadaki asli görevleri yerine yine, TBS, TÜFİS, veri girişi, işleriyle bilgisayar memurluğu yapmaktan üretime katkısı olmayan lüzumsuz işlerle strese girdiler.
- Destek hizmetleri sınıfındaki arkadaşlarımızın görev tanımı hala netlik kazanmadı.
- Kurumlarında yine itilip kakılan, en düşük maaşla çalışan personelleri oldu.
- Destek personellerinin, görevde yükselme, görev tanımları, maaş ve çalışma şartları 12 yıl boyunca hep aynı kalırken,
- Sınavsız gelen kısmiler, işçiler yasadaki açıkları kullanarak uzatmalar yapılıp maaş ve görev şartları sürekli iyileştiriliyor.
- Kısmi personel ve işçilere söz geçiremeyen koordinatörlerin yine günah keçileri destek personelleri olarak devam etti.
- LABORATUVAR, Büro, iş yeri çalışanlarında;
- Vardiyalı sistemde çalışanların vardiya zammı halledilemeyen büyük problemlerden ilki,
- Ayni kadrodaki personelin farklı ve daha ağır bir iş yapmasına rağmen fark almaması
- Amir ya da şeflerin kanun ve yönetmelik tanımadan her türlü haksız görevlendirme yapması,
- Geçici görevlerdeki haksızlıklar
- Is güvenliği uzmanlarının yetersizliği gölgesinde, iş yerlerinde, is güvenliği yetersizliklerine rağmen her ne olursa olsun çalışmaya devam edilmesi,
- Gıda Denetim, Hayvan Sağlığı Koruma Hizmetleri yapan personel, sağlık personeli kadar, sahada, Pandemi önlemleri için çalıştı.
- Bakanlık bu personelin hangi sorunlarla karşılaştıklarını sormadı.
- Bakanlığa nicelik için yarışa geçen yöneticiler, nitelikli denetim yerine, resmen işletmeler sayı artırmak için defalarca gezilerek personelin, işletmelerin sağlık riski resmen hiçe sayıldı.
- Hayvan işletmelerinde alınması gereken önlemler yerine personelin can güvenliği düşünülmeden, aynı araçta daha çok personelle göreve gitmeleri sağlandı.
- Kalite, insan sağlığı, hayvan refahı yerine yine sayısal rakamların artırılması için personel gereksiz işlerde koşturularak, verilerle rakamlar şişirildi.
Ali BAL
ATORSEN GENEL BAŞKANI